Reforma ergonòmica de l'Institut La Vall del Tenes

etiquetes

premis i concursos

canals

per UPC
Setembre 2016

Amplia pantalla Baixa resolució

descripció

Marina Sunyer ha quedat finalista amb el treball Reforma ergonòmica de l’Institut La Vall de Tenes, on elabora un pla de reforma de l’institut per fer-lo més eficient i funcional tenint en compte l’opinió del seus usuaris. Actualment, estudia el grau en Estudis d’Arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB).

Visualitzacions 237 visualitzacions

Comparteix: al teu web

Comparteix: envia un correu electrònic

Comparteix: al Facebook

Comparteix: al Twitter

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha premiat amb el 17è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia (obriu en finestra nova) el treball de batxillerat Construcció d’una pròtesi biònica de mà, de Guillem Cornella, alumne de l’Escola Pia de Nostra Senyora, de Barcelona, i tutoritzat pel professor del mateix centre Xavier Perramon. En el seu treball, l’estudiant construeix una pròtesi biònica de mà, utilitzant una impressora 3D, que funciona a partir dels impulsos emesos per les ones cerebrals. El seu disseny és, a més, més econòmic en producció, implantació i manteniment que els que es troben actualment al mercat. Per elaborar i construir el prototip, l’estudiant realitza un estudi previ sobre l’anatomia del sistema nerviós i de la mà, l’activitat de les ones cerebrals i els diferents tipus de pròtesis existents, així com del disseny i la impressió 3D i de la programació en Arduino. A més, l’estudiant autofinança el seu projecte mitjançant una plataforma de micromecenatge.

El jurat ha valorat la maduresa del treball, l’originalitat i la claredat en la seva exposició i l’èmfasi posat en la responsabilitat social de la tecnologia en incidir en la problemàtica de les amputacions, que afecten 11 milions de persones al món, i ideant un disseny més econòmic i de més fàcil manteniment. El treball de Guillem Cornella també ha estat el guanyador de la categoria Ciencia en Acción i participarà, així, en la competició internacional que té aquest mateix nom i que se celebrarà a Algeciras el proper mes d’octubre.

En aquesta edició del Premi també s’ha guardonat el projecte de CFGS Diseño de un seguidor solar de eje rotacional con sistema automatizado e integrado de limpieza, realitzat per Emanuel Bossio, de l'Institut Escola del Treball de Barcelona, que ha estat tutoritzat per Rafael Francès, Sergio Gómez i Mar Alonso. L’autor del treball vol optimitzar les instal·lacions de les plantes fotovoltaiques mitjançant el disseny i desenvolupament d’un seguidor solar, que és el mecanisme que permet que els panells solars s’orientin en direcció als rajos de sol i que n’augmenta, així, l’eficiència. El disseny també incorpora un sistema automatitzat de neteja de les plaques solars a partir de l’aigua de pluja per incrementar-ne, també, l’eficiència: es calcula que un panell brut perd aproximadament un 20 % de rendiment.

L’estudiant Marina Sunyer, de l’IES La Vall del Tenes de Santa Eulàlia de Ronçana, ha quedat finalista amb el treball Reforma ergonòmica de l'Institut La Vall del Tenes, tutoritzat per la professora Pilar Janer. En el seu treball, l’autora estudia els diferents factors que afecten un centre d’ensenyament tenint en compte l’opinió dels seus usuaris (alumnat, professorat i personal d’administració i serveis). L’alumna elabora un pla de reforma de l’institut per fer-lo més eficient i funcional. Per a això, parteix de l’anàlisi de la ubicació, els accessos i les instal·lacions del centre i dels resultats d’una enquesta als seus usuaris, en què planteja diferents qüestions relacionades amb la temperatura, la il·luminació o el soroll.

I encara més...